trapezi-paleta

Σήμερα θα σας δείξουμε βήμα-βήμα και με αναλυτικές οδηγίες, πώς θα φτιάξετε αυτό το πανέμορφο τραπεζάκι από παλέτα για το καθιστικό ή την αυλή σας. Το φτιάξαμε πριν μερικές μέρες, οπότε είμαστε σε θέση να σας πούμε όλα τα μυστικά για να έχετε αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα.

Θα χρειαστείτε:
bullet2 παλέτες (120x80), τις οποίες μπορείτε να βρείτε οπουδήποτε. Θα προτιμούσαμε αν όχι και οι δύο, τουλάχιστον η μία από τις δύο, να έχει μικρά κενά ανάμεσα στις τάβλες, ώστε να αποτελέσει το πάνω μέρος του τραπεζιού. Θεωρούμε επίσης σωστό να μην πληρώσουμε για αγορά παλετών, από τη στιγμή που υπάρχουν παντού αν κοιτάξετε τριγύρω σας, αλλά να τις βρούμε δωρεάν, γιατί αυτή είναι και η ουσία του χειροποίητου και της ανακύκλωσης υλικών. Η συγκεκριμένη διάσταση (120x180) εκτός του ότι είναι η πιο διαδεδομένη και μπορείτε να τη βρείτε εύκολα, φαντάζει και ιδανική για το τραπέζι μας.
bulletΓυαλόχαρτο [ebay]
bulletΤριβείο [ebay]
Η παλέτα απαιτεί πολύ τρίψιμο με το γυαλόχαρτο ώστε να λειανθεί, επομένως θα προτείναμε ένα τριβείο για να τρίψουμε με αυτό τουλάχιστον τις μεγάλες της επιφάνειες.
bulletΑκρυλικό στόκο (προαιρετικά) [ebay]
Η παλέτα σπανιώς θα είναι λεία και χωρίς τρύπες ή κενά. Αν θέλετε, μπορείτε να καλύψετε αυτά τα κενά με ακρυλικό στόκο, τον οποίο στη συνέχεια θα τρίψετε και θα βάψετε. Εμείς ωστόσο όπως θα δείτε και παρακάτω, αποφύγαμε κάτι τέτοιο, ώστε να δώσουμε στο τραπέζι μας την εικόνα του χειροποίητου και του πεπαλαιωμένου.
bulletΗλεκτρική σκούπα ή παροχή αέρα ώστε να καθαρίσουμε τις παλέτες από τη σκόνη πριν τις βάψουμε
bulletΠανάκια
bulletΒελατούρα (3 συσκευασίες των 750 ml)
Η Βελατούρα θα αποτελέσει το υπόστρωμα για την μπογιά που θα χρησιμοποιήσουμε αργότερα. Ειδικά αν το τραπέζι τοποθετηθεί σε εξωτερικό χώρο, κρίνεται απαραίτητη, ενώ ακόμα και μέσα που το τοποθετήσαμε εμείς, αν δε βάζαμε βελατούρα θα χρειαζόμασταν τη 2πλάσια λαδομπογιά, καθότι το ξύλο της παλέτας είναι ακατέργαστο και τη "ρουφάει"
bulletΛαδομπογιά. Εμείς χρησιμοποιήσαμε το καστανό χρώμα. (3 συσκευασίες των 750ml)
bulletWhite spirit (2-3 συσκευασίες του 1 λίτρου)
bulletΣετ πινέλα [ebay]
bulletΠιστόλι βαφής (προαιρετικό) [ebay]
Σίγουρα θα κάνει τη ζωή σας ευκολότερη στο βάψιμο της παλέτας, ωστόσο έχετε στα υπόψιν σας, ότι θα χρειαστείτε ίσως τη διπλάσιο μπογιά με το πιστόλι, σε σχέση με τον παραδοσιακό τρόπο με πινέλο
bulletΛαμάκια σύνδεσης (12 τεμ.) με τα οποία ενώσαμε μεταξύ τους τις 2 παλέτες. [ebay]
bulletΒιομηχανικές ρόδες (4 τεμ.) [ebay]
Εμείς πήραμε 2 κανονικές ρόδες και 2 με φρένο, ώστε να μη μετακινείτε το τραπέζι, παρά μόνο όταν το θελήσουμε!
bulletΞυλόβιδες, με τις οποίες θα στερεώσουμε τα λαμάκια, αλλά και τις ρόδες πάνω στις παλέτες.
bulletΤζάμι 120x80
Η αρχική μας σκέψη ήταν να τοποθετήσουμε plexiglass πάνω στην παλέτα, ωστόσο μετά από έρευνα αγοράς, κρίθηκε καλύτερο και οικονομικότερο το τζάμι από τον τζαμά της γειτονιάς μας.
bulletΚατσαβίδι PH (σταυροκατσάβιδο) για τις ξυλόβιδες [ebay]
bulletΑντιολισθητικά αυτοκόλλητα για το τζάμι [ebay]
bulletΓάντια εργασίας [ebay]
Κατά το τρίψιμο της παλέτας με τα χέρια, είναι σχεδόν σίγουρο, ότι όλο και κάποια ακίδα θα καρφωθεί στο χέρι σας αν δε χρησιμοποιήσετε γάντια.
bulletΧαρτί προστασίας
Είναι το χαρτόνι που απλώνουμε κάτω, για να μη λερώσουμε.

Όσον αφορά το από πού θα προμηθευτούμε τα παραπάνω υλικά, θα παρατηρήσατε ότι δεν έχουν όλα σύνδεσμο προς το ebay.
Ο λόγος είναι ότι σε κάποια υλικά η διαφορά της τιμής είναι εξωφρενική, γι' αυτό και προτιμήσαμε να τα παραγγείλουμε από το ebay, ενώ άλλα δεν έχουν μεγάλες διαφορές.
Βελατούρα, λαδομπογιά, ξυλόβιδες, προστατευτικό χαρτί, προμηθευτήκαμε από το συνοικιακό μας χρωματοπωλείο, του οποίου οι τιμές δεν είχαν καμία διαφορά από μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων με εργαλεία και χρώματα, ενώ το τζάμι μας βγήκε πολύ φθηνότερο στον τζαμά της γειτονιάς μας, από το plexiglass άλλης μεγάλης αλυσίδας καταστημάτων με ήδη σπιτιού.

trapezi-paleta-01

Αυτή η παλέτα είναι η καλύτερη από τις δύο που βρήκαμε και με μικρά κενά ανάμεσα στις τάβλες. Έτσι αποφασίσαμε ότι θα αποτελέσει το πάνω μέρος του τραπεζιού μας.

 

trapezi-paleta-02

Αυτή είναι η δεύτερη παλέτα που αποτελεί το κάτω μέρος του τραπεζιού.

 

trapezi-paleta-07

καλό θα ήταν αν προεξέχουν καρφιά από τις παλέτες, ή να τα κοπανήσουμε με ένα σφυρί ώστε να μπουν μέσα ή να κόψουμε με τον τροχό το κομμάτι που προεξέχει. Ένα καρφί που προεξέχει όχι μόνο ενέχει κίνδυνο τραυματισμού, αλλά είναι και λόγος για να χαλάσει το τριβείο μας.

 

trapezi-paleta-03

Τρίβουμε τις παλέτες καλά με το τριβείο. Θέλει αρκετή υπομονή και επιμονή, καθότι το ξύλο είναι εντελώς ακατέργαστο.

 

trapezi-paleta-04

Στα σημεία που δε μπαίνει το τριβείο, τρίβουμε με το χέρι. Κατά το ρίψιμο με το χέρι, χρειάζεται μεγάλη προσοχή λόγω των ακίδων που έχει πάνω η παλέτα.

 

trapezi-paleta-05

Όταν τελειώσουμε με το ρίψιμο, παίρνουμε τη σκούπα και μαζεύουμε καλά τη σκόνη από τις παλέτες μας, ή αν έχουμε παροχή αέρα φυσάμε τη σκόνη να φύγει.

 

trapezi-paleta-06

Αφού τελειώσουμε και με τη σκούπα παίρνουμε ένα βαμβακερό πανάκι και σκουπίζουμε τις παλέτες για να φύγει και η παραμικρή υποψία σκόνης. Όσο πιο καλή δουλειά κάναμε στο τρίψιμο, τόσο μικρότερη αντίσταση θα έχει το πανάκι καθώς σκουπίζουμε την παλέτα. Αν το πανί "μαγκώνει" συνεχώς, ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να τις ξανατρίψετε.

 

trapezi-paleta-08

Περνάμε τις παλέτες με τη βελατούρα.

 

trapezi-paleta-09

Όταν στεγνώσουν (μετά από 6 περίπου ώρες αν τις βάφετε σε εξωτερικό χώρο) περνάμε και το δεύτερο χέρι.

 

trapezi-paleta-10

12 με 15 περίπου ώρες μετά το τελευταίο χέρι βελατούρας, περνάμε τη λαδομπογιά. Εδώ είναι μάταιο να σας πω πόσα χέρια χρειάζονται καθότι είναι κάτι που θα δείτε με το μάτι. Εμείς περάσαμε 2 χέρια λαδομπογιά ολόκληρες τις παλέτες, ενώ στη συνέχεια, περάσαμε κάποια σημεία που φαίνονται 3ο ή και 4ο χέρι. Πριν συνεχίσουμε στο επόμενο βήμα, θα ήθελα να σας πω ότι λόγω επαγγελματικού ταξιδίου οι παλέτες έμειναν στην αυλή 4-5 μέρες, ωστόσο και πάλι μύριζε λίγο η λαδομπογιά, οπότε θα σας προτείναμε να τις αφήσατε καμιά βδομάδα σε καλά αεριζόμενο χώρο ώστε να στεγνώσουν καλά και να ελαττωθεί όσο γίνεται η μυρωδιά της λαδομπογιάς.

 

trapezi-paleta-11

Τώρα είμαστε σε θέση να συναρμολογήσουμε το τραπεζάκι μας. Τοποθετούμε τη μία παλέτα πάνω στην άλλη. Πάνω βάλαμε την καλύτερη ποιοτικά, με τα μικρά κενά ανάμεσα στις τάβλες, ενώ από κάτω βάλαμε την παλέτα με τις τάβλες προς την κάτω μεριά. Έτσι μας άρεσε, έτσι τις βάλαμε. Είναι κάτι που εξαρτάται από τη δική σας αισθητική.

 

trapezi-paleta-12

Συνδέουμε τις παλέτες τοποθετώντας τα μεταλικά λαμάκια στα σημεία όπου συνδέονται. 

 

trapezi-paleta-13

Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και λιγότερα από 12, ωστόσο είμαστε της άποψης όσο περισσότερα τόσο το καλύτερο. 

 

trapezi-paleta-14

Επίσης σ' αυτό το σημείο, θα μπορούσαμε και να βάψουμε τα λαμάκια με τη λαδομπογιά που ίσως μας έμεινε. Εμείς δεν το κάναμε, καθότι θέλουμε να δώσουμε την αίσθηση του χειροποίητου στο τραπέζι μας και απ' ότι μας λένε και οι φίλοι που το έχουν δει από κοντά, καλά κάναμε :-)

 

trapezi-paleta-15

Γυρνάμε τις παλέτες ανάποδα, ώστε να τοποθετήσουμε τις ρόδες. Εμείς χρησιμοποιήσαμε 2 βίδες για την κάθε ρόδα, αφού οι βίδες ήταν τεράστιες και δεν υπήρχε φόβος. Από τη μία πλευρά τοποθετήσαμε τις ρόδες με το φρένο και από την άλλη, τις κανονικές.

 

trapezi-paleta-16

Σ' αυτό το σημείο θα πρέπει να σας πούμε ότι ενδέχεται να χρειαστεί να "στραβοβιδώσετε κάποιες βίδες, ώστε να μη βγουν από την άλλη μεριά και προεξέχουν. Εκτός από αισθητικό το θέμα, είναι και θέμα ασφαλείας, ειδικά αν έχετε μικρά παιδιά στο σπίτι!

 

trapezi-paleta-17

Έτοιμες και οι 4 ρόδες!

 

trapezi-paleta-18

Ξαναγυρνάμε το τραπέζι, από την κανονική του πλευρά.

 

trapezi-paleta-19

Τοποθετούμε τα αντιολισθητικά αυτοκόλλητα. Εμείς βάλαμε στις 4 άκρες του τραπεζιού και ένα στη μέση.

 

trapezi-paleta-20

Τοποθετούμε το τζάμι.

 

trapezi-paleta-21

Διακοσμούμε με τα απαραίτητα σεμέν, κεριά, τασάκια :-)

 

trapezi-paleta-22

Βάζουμε τα περιοδικά μας στις εσοχές που έχουν δημιουργηθεί ανάμεσα στις 2 παλέτες και το τραπέζι μας είναι έτοιμο!!!

 

Δείτε ακόμα...